lördag 20 augusti 2011

Förebilder

Det är min sovmorgon, men då brukar jag aldrig kunna sova. Så jag ligger här och tänker på förebilder. På manliga sådana, på att man sällan pratar om dem. Kvinnliga förebilder finns det gott om verkar det som. I nästan alla intervjuer och reportage om kvinnor ställs frågan om hur personen i fråga är en förebild för andra tjejer. Och då svarar kändisen (detta fenomen uppkommer mest med kändisar) att hon ser sig som en förebild på det och det sättet. Alla verkar vilja vara en förebild när frågan kastas på dem.

Män å andra sidan får sällan den frågan, eller hur? Jag har nog aldrig sett en reporter fråga en manlig kändis om han är en förebild för unga killar. Det inträffar säkert, men absolut inte i den grad som för tjejer.

Hur det än är så har ju killar förebilder ändå. Exempelvis från olika filmer, som ofta går ut på att män är tuffa, starka, sammanbitna och aldrig ger upp. Det är svagt att visa känslor och de måste dra in pengar till familjen. Ungefär så.

Vad gör den här bilden av mannen för vårt samhälle? Det förstår ju alla att bara för att man ser en film så blir man inte kriminell. Det är djupare än så, såklart. Men bilden av hur killar ska vara i alla olika sammanhang i samhället bidrar ju till mindre bra saker, till exempel att män blir kriminella (varför är det annars till övervägande del män som blir det, man föds väl inte kriminell?). En annan sak som inträffar män i mycket högre grad är olyckor. Det finns forskning som visar att unga män dör och skadar sig i mycket större utsträckning än kvinnor. Detta kanske för att män vill vara modiga, starka och tuffa. En tjej kan ju mycket enklare säga att hon inte vågar än en man kan.

Så kontentan av denna lilla morgonanalys: Kvinnor ska ställas mer till svars och ta ansvar för allt jobbigt som händer just kvinnor (till exempel genom att vara en god förebild) medan mäns situation inte ens tas upp till diskussion på den offentliga arenan. Mäns problem ses inte som mansproblem (det är väl knappt ett ord ens!) utan ses som samhällsproblem. Intet nytt under solen kanske, men ändå tänkvärt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra analys, men hoppas du inte tyckte att bilden har med bra förebilder att göra?!

Celine sa...

Victoria är väl ett typexempel på vad som allmänt ses som en bra förebild, eller? :)